Przeciwcia艂a p.endomysium i gliadynie IgG
Materia艂: Krew
Cena badania: 70.00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 7 dni roboczych
Rezerwacja:
Cena badania: 70.00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 7 dni roboczych
Rezerwacja:
- Badanie wykonujemy bez wcze艣niejszej rezerwacji. Sprawd藕 godziny pracy punktu pobra艅
Przygotowanie do badania
Og贸lne
- Materia艂em do bada艅 jest krew.
- Pacjent nie musi by膰 na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(nies艂odzonej) herbaty.
Wa偶ne
Przed badaniem nie nale偶y eliminowa膰 z diety pokarm贸w zawieraj膮cych gluten.
Opis
Jest to badanie serologiczne wykrywajace autoprzeciwcia艂a zwiazane z celiakia (choroba trzewna) oraz kilku innych chor贸b glutenozale偶nych. Testy te wykrywaja autoprzeciwcia艂a, kt贸re sa produkowane w organizmie w odpowiedzi na bia艂ka pokarmowe (gluten i gliadyn臋) obecne w zbo偶ach (pszenicy, 偶ycie i j臋czmieniu). Te autoprzeciwcia艂a powoduja stan zapalny jelit i zniszczenie b艂ony sluzowej jelit. Skutkiem sa objawy z艂ego wch艂aniania i niedo偶ywienia, takie jak: biegunka, os艂abienie, spadek masy cia艂a, b贸l brzucha, wzd臋cia, wyczerpanie, owrzodzenia b艂ony sluzowej jamy ustnej, sk艂onnos膰 do krwawie艅, b贸le kostno-stawowe i niedokrwistos膰 (anemia). Dorosli moga mie膰 depresj臋 i og贸lne poczucie choroby, natomiast dzieci cz臋sto sa niespokojne i wykazuja op贸znienie wzrostu i rozwoju.
Oznaczenie przeciwcia艂 przeciw gliadynie i endomysium (retikulinie) wykonuje si臋 w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u doros艂ych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlek艂e schorzenie sk贸rne przebiegajace z tworzeniem p臋cherzy). Powinno ono by膰 takze wykonane wsr贸d krwenych pacjent贸w z celiakia, by wykry膰 predyspozycj臋 do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwcia艂 nadaje si臋 poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obcia偶enia glutenem.
Przeciwcia艂a przeciw gliadynie i endomysium klasy IgA praktycznie nie wyst臋puja u os贸b zdrowych i cierpiacych na inne schorzenia jelit, a ich rozpowszechnienie wsr贸d nieleczonych os贸b z enteropatia glutenowa wynosi blisko 100%.
Do rozpoznania celiakii stosuje si臋 nast臋pujace testy serologiczne wykrywajace swoiste autoprzeciwcia艂a:
„Przeciwcia艂a przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA
„Przeciwcia艂a przeciwendomyzjalne (anty-EmA) w klasie IgA
„Przeciwcia艂a przeciwgliadynowe (AGA) w klasie IgG i IgA
Wszystkie testy serologiczne wykorzystywane do rozpoznania celiakii pozwalaj膮 oznaczy膰 st臋偶enie odpowiednich autoprzeciwcia艂 w klasach IgG i IgA we krwi.
IgG i IgA to dwie sposr贸d pi臋ciu klas przeciwcia艂 produkowanych przez uk艂ad odporno艣ciowy w odpowiedzi na obecno艣膰 antygen贸w.
Mimo, 偶e we krwi wyst臋puja zar贸wno przeciwcia艂a IgG jak i IgA, nie sa one jednakowo swoiste dla celiakii.
Najcz臋sciej autoprzeciwcia艂a klasy IgA sa bardziej swoiste i w niekt贸rych przypadkach wykonuje si臋 tylko testy IgA.
Badanie IgG zleca si臋 albo jako dope艂nienie test贸w IgA, albo u pacjent贸w z og贸lnym niedoborem przeciwcia艂 IgA.
Niedob贸r IgA zdarza si臋 w celiakii w oko艂o 2% przypadk贸w i mo偶e powodowa膰 fa艂szywie ujemne wyniki bada艅 serologicznych.
Oznaczenie przeciwcia艂 przeciw gliadynie i endomysium (retikulinie) wykonuje si臋 w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u doros艂ych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlek艂e schorzenie sk贸rne przebiegajace z tworzeniem p臋cherzy). Powinno ono by膰 takze wykonane wsr贸d krwenych pacjent贸w z celiakia, by wykry膰 predyspozycj臋 do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwcia艂 nadaje si臋 poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obcia偶enia glutenem.
Przeciwcia艂a przeciw gliadynie i endomysium klasy IgA praktycznie nie wyst臋puja u os贸b zdrowych i cierpiacych na inne schorzenia jelit, a ich rozpowszechnienie wsr贸d nieleczonych os贸b z enteropatia glutenowa wynosi blisko 100%.
Do rozpoznania celiakii stosuje si臋 nast臋pujace testy serologiczne wykrywajace swoiste autoprzeciwcia艂a:
„Przeciwcia艂a przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA
„Przeciwcia艂a przeciwendomyzjalne (anty-EmA) w klasie IgA
„Przeciwcia艂a przeciwgliadynowe (AGA) w klasie IgG i IgA
Wszystkie testy serologiczne wykorzystywane do rozpoznania celiakii pozwalaj膮 oznaczy膰 st臋偶enie odpowiednich autoprzeciwcia艂 w klasach IgG i IgA we krwi.
IgG i IgA to dwie sposr贸d pi臋ciu klas przeciwcia艂 produkowanych przez uk艂ad odporno艣ciowy w odpowiedzi na obecno艣膰 antygen贸w.
Mimo, 偶e we krwi wyst臋puja zar贸wno przeciwcia艂a IgG jak i IgA, nie sa one jednakowo swoiste dla celiakii.
Najcz臋sciej autoprzeciwcia艂a klasy IgA sa bardziej swoiste i w niekt贸rych przypadkach wykonuje si臋 tylko testy IgA.
Badanie IgG zleca si臋 albo jako dope艂nienie test贸w IgA, albo u pacjent贸w z og贸lnym niedoborem przeciwcia艂 IgA.
Niedob贸r IgA zdarza si臋 w celiakii w oko艂o 2% przypadk贸w i mo偶e powodowa膰 fa艂szywie ujemne wyniki bada艅 serologicznych.
Opracowanie i przygotowanie materia艂u (dotyczy tylko kontrahent贸w)
665
Przeciwcia艂a p.endomysium i gliadynie IgG, endomysium,gliadyna, retikulina, transglutaminaza tkankowa, celiakia, choroba trzewna, nietolerancja glutenu, gluten