Jak unikac-zatruc pokarmowych-w-ciazy

Jak unikać zatrucia pokarmowego w ciąży?

Żywienie ma znaczenie. Powiedzieć, że jest istotne to za mało. To jeden z najważniejszych elementów życia. To co jemy jest szczególnie istotne w przypadku przyszłej mamy. Odżywiając się pokrywamy zapotrzebowanie na składniki odżywcze swojego organizmu, ale także organizmu dziecka a to ma wpływ na jego prawidłowy rozwój. Ważne jest nie tylko to co jemy, ale również jak. Dlatego jednym z istotniejszych elementów jest unikanie potencjalnych zatruć pokarmowych.

Spożycie niektórych produktów w ciąży może stanowić ryzyko, zobacz czego unikać

Pasteryzacja, przechowywanie i pochodzenie posiłków oraz to jak często spożywamy produkty gotowe może zwiększyć ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych. Wyjaśniam poniżej na co zwrócić szczególną uwagę.

  1. Sery z niepasteryzowanego mleka (camembert, brie, sery importowane czy sery meksykańskie np. questo blanco), dania garmażeryjne i produkty gotowe, wszelkie produkty dłużej przechowywane w lodówce (szczególnie mleko i jego przetwory oraz mięso i wędliny). W odniesieniu do tych produktów istnieje ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Zatrucie to występuje częściej u kobiet ciężarnych niż u kobiet nieciężarnych a badania wskazują na 80% śmiertelność noworodków w przypadku wystąpienia zakażenia.
  2. Mleko niepasteryzowane – co ciekawe w literaturze wymienia się szczególnie mleko kozie, niedokładnie umyte warzywa i owoce czy niedogotowane mięso.  Spożycie wymienionych produktów to potencjalne ryzyko zakażenia Toxoplasma gondii. Ze względu na zdolność pasożyta do przechodzenia przez łożysko jest on szczególnie niebezpieczny dla płodu.
  3. Surowe ryby – ryzyko zatrucia bakteriami Escherichia coli lub Salmonella. Rozwagę należy zachować również w kontekście takich ryb jak śledź, karp, halibut czy okoń (do 1 porcji na tydzień). Niezalecane ryby w ciąży to: miecznik, tuńczyk, łosoś bałtycki wędzony, tilapia, szczupak czy makrela królewska.
  4. Surowe kiełki warzyw – niestety mycie surowych kiełków nie stanowi efektywnej metody walki z mikroorganizmami, dlatego należy zachować rozwagę przy spożyciu kiełek w codziennej diecie.
  5. Jaja – należy gotować jaja na twardo do pełnego ścięcia białka i żółtka, wszelkie potrawy powinny być przygotowywane w temperaturze minimum 72 stopni. Pomimo dokładnego umycia jaj, mimo wszystko mogą być one źródłem bakterii Salmonella.
  6. Niepasteryzowane soki warzywne i owocowe.

Zatrucie pokarmowe w ciąży – minimalizuj ryzyko

Większość niżej wymienionych sposobów z pewnością już znasz. Wiadomo, że mycie rąk przed posiłkiem to podstawa, podobnie jak mycie owoców i warzyw zanim trafią na talerz. Ale to nie wszystko! Poniżej znajdziesz 10 zasad zmniejszających ryzyko zatruć pokarmowych.

  1. Zwróć uwagę na dokładną higienę rąk przed kontaktem z żywnością, korzystaniem z toalety, czy kontaktem ze zwierzętami Pamiętaj żeby zawsze umyć dokładnie ręce wodą i mydłem.
  2. Pamiętaj żeby zawsze umyć dokładnie wszystkie naczynia kuchenne.
  3. Przed spożyciem warzyw i owoców zawsze umyj je pod bieżącą wodą.
  4. Nie myj mięsa przed jego przygotowaniem – zwiększa to ryzyko przenoszenia zanieczyszczeń.
  5. Myj regularnie lodówkę i zadbaj o rozdział produktów żywnościowych: osobno trzymaj mięso, a osobno świeże owoce i warzywa. Ugotowane potrawy przenoś zawsze do czystego naczynia.
  6. Jedz tylko dogotowane potrawy (możesz korzystać np. z termometrów kuchennych i zwrócić uwagę żeby temperatura potrawy zawsze miała wartość powyżej 70 stopni).
  7. Zweryfikuj czy lodówka dobrze chłodzi. Powinna to być temperatura maksymalnie do 4 stopni, natomiast w zamrażarce do -18 stopni.
  8. Stosuj zasadę FIFO – first in – first out – produkty, które pierwsze znalazły się w lodówce, pierwsze powinny zostać skonsumowane. Jeśli jest lato rośnie ryzyko psucia się produktów żywnościowych, dlatego uważaj na zbyt długie pozostawianie produktów w temperaturze pokojowej. Zazwyczaj zaleca się minimalizację tego czasu do 1 godziny.
  9. Obserwuj czy sklep nie podał właśnie informacji o wycofaniu danej partii produktu czy potencjalnym ryzyku zakażenia żywności znajdującej się w sprzedaży.
  10. Unikaj produktów wymienionych powyżej z grupy wysokiego ryzyka.

Spożywanie posiłku to jedna z istotniejszych, codziennych przyjemności. Jedzenie to także zmysłowe doświadczenie! Poza tym, jeśli do stołu siadamy wspólnie, to jest to także znakomity sposób na relaks i odpoczynek. Zadbaj o to, aby problemy żołądkowe nie zepsuły miłych chwil spędzonych z rodziną. Nie bagatelizuj zawartości talerza, przygotowuj zbilansowane posiłki z zachowaniem wyżej wymienionych zasad odżywiania. Na zdrowie mamy i maluszka!

Jeśli potrzebujesz porady specjalisty – zapraszam
Dietetyk mgr Maciej Pokarowski
Szkoła Rodzenia Aktywna Mama

Informacje zawarte w tym artykule mają charakter ogólnoinformacyjny i edukacyjny. Nie zastępują one profesjonalnej porady medycznej, diagnozy czy leczenia. Zaleca się konsultację z lekarzem lub innym wykwalifikowanym pracownikiem ochrony zdrowia w celu uzyskania porady dotyczącej konkretnych objawów, dolegliwości czy stanu zdrowia.