Nietolerancja pokarmowa IgG 286 pokarm贸w (FOX)
Cena badania: 750 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 10 dni roboczych
Rezerwacja:
- Badanie wykonujemy bez wcze艣niejszej rezerwacji. Sprawd藕 godziny pracy punktu pobra艅
Przygotowanie do badania
Og贸lne
- Materia艂em do bada艅 jest krew.
- Pacjent nie musi by膰 na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(nies艂odzonej) herbaty.
- Przed badaniem mo偶na za偶ywa膰 leki antyhistaminowe.
Opis
Nieszkodliwe same w sobie sk艂adniki obecne w 偶ywno艣ci rozpoznawane s膮 przez uk艂ad odporno艣ciowy jako obce w wyniku czego we krwi wytwarzane s膮 przeciwko nim przeciwcia艂a w klasie IgG.
Mechanizm nietolerancji zwi膮zany jest z wytwarzaniem kompleks贸w: antygen pokarmowy-przeciwcia艂oIgG, co prowadzi do powstania stanu zapalnego, uwalniania wolnych rodnik贸w tlenowych i innych szkodliwych substancji uszkadzaj膮cych zdrowe tkanki.
Objawy nietolerancji pokarmowej mog膮 by膰 bardzo r贸偶ne, a do najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cych symptom贸w mo偶na zaliczy膰:
og贸lne os艂abienie, biegunki i wymioty, wzd臋cia, zaparcia, przybieranie na wadze, ci膮g艂e zm臋czenie, bezsenno艣膰, l臋k, nadaktywno艣膰 u dzieci, dra偶liwo艣膰, b贸le g艂owy i staw贸w, duszno艣ci, zaburzenia w prawid艂owym funkcjonowaniu jelit, nie偶yt 偶o艂膮dka, problemy sk贸rne.
Nietolerancja IgG zale偶na mo偶e by膰 te偶 przyczyn膮 dolegliwo艣ci przewlek艂ych:
ADHD, astma, AZS, depresja, wrzodziej膮ce zapalenie okr臋偶nicy, zesp贸艂 jelita dra偶liwego, RZS, migrena, egzema, fibromialgia ( przewlek艂a niezapalna choroba reumatyczna tkanek mi臋kkich).
Symptomy nietolerancji pokarmowej , zupe艂nie inaczej ni偶 alergii pokarmowej IgE zale偶nej, wyst臋puj膮 po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spo偶ycia wybranych produkt贸w i mog膮 trwa膰 tygodniami.
Nietolerancja pokarmowa mo偶e by膰 przyczyn膮 d艂ugotrwa艂ych, trudnych do zdiagnozowania chor贸b, kt贸re ust臋puj膮 po wyeliminowaniu z diety nietolerowanych pokarm贸w wywo艂uj膮cych produkcj臋 przeciwcia艂 IgG.
W badanie wykrywane s膮 przeciwcia艂a IgG dla nast臋puj膮cych pokarm贸w:
Ludzka laktoferyna
Pieczarka bia艂a
Borowik
Kurka (pieprznik, grzyb)
Grzyby enoki
Boczniak miko艂ajkowy
Boczniak
Agar Agar
Mi贸d
Aspergillus niger
Chmiel
Dro偶d偶e piekarskie
Cukier trzcinowy
Dro偶d偶e piwowarskie
Kwiat bzu czarnego
Klej mi臋sny (M-Transglutaminaza)
Czarna herbata
Zielona herbata
Kawa
Hibiskus
Ja艣min
Rumianek
Mi臋ta pieprzowa
Moringa olejodajna
Kakao
Kaczka
Wo艂owina
Ciel臋cina
Sarnina
Koza
Jele艅
Ko艅
Kurczak
Indyk
Kr贸lik
Jagni臋cina
Stru艣
Wieprzowina
Dzik
Bos d 4 Mleka krowiego * (伪-Laktoalbumina) Bos d 4
Bos d 5 Mleka krowiego * (尾-Laktoglobulina) Bos d 5
Bos d 8 Mleka krowiego * (Kazeina) Bos d 8
Ma艣lanka
Ser Camembert
Ser Emmentaler
Ser Gouda
Twaro偶ek
Mleko krowie
Ser mozzarella
Ser Parmezan
Mleko bawole
Mleko wielb艂膮dzie
Ser kozi
Mleko kozie
Jaja przepi贸rcze
呕贸艂tko jaja
Bia艂ko jaja
Ser owczy
Mleko owcze
艢wierszcz domowy
Baobab
Aloes
Korze艅 艂opianu wi臋kszego
Aronia
Olej krokoszowy
Chlorella (alga)
Mi艂orz膮b
Pieprzyca peruwia艅ska (korze艅 Maca)
Szara艅cza w臋drowna
Tapioka
呕e艅-sze艅
Guarana
Mleko migda艂owe
Nori (wodorosty)
Nasiona chia
K艂膮cza Yac贸n
Spirulina (alga)
Korze艅 mniszka lekarskiego
Larwa m膮cznika m艂ynarka
Algi Wakame
Orzech nerkowca
Orzech brazylijski
Orzech pekan
Kasztan jadalny
Mleko kokosowe
Kokos
Orzech kola
Orzech laskowy
Cibora jadalna
Orzech w艂oski
Makadamia
Orzeszek piniowy
Pistacja
Migda艂
Kiwi
Ananas
Papaja
Limonka
Cytryna
Arbuz
Grejpfrut
Mandarynka
Pomara艅cza
Melon
Figa
Truskawka
Liczi
Jab艂ko
Mango
Morwa
Banan
Marakuja
Daktyl
Miechunka
Morela
Wi艣nia
艢liwka
Brzoskwinia
Nektarynka
Granat
Grzuszka
Agrest
Porzeczka czerwona
Je偶yna
Malina
Owoc bzu czarnego
Bor贸wka
呕urawina
Winogrono
Rodzynka
Koper
Estragon
Papryka
Pieprz cayenne
Papryka chili (czerwona)
Kminek
Cynamon
Curry
Kolendra
Kmin rzymski
Kurkuma
Trawa cytrynowa
Kardamon
Owoc ja艂owca
Li艣膰 laurowy
Ga艂ka muszkato艂owa
Mi臋ta
Bazylia
Majeranek
Oregano
Pietruszka
Any偶
Pieprz (czarny/bia艂y/zielony/czerwony/偶贸艂ty)
Rozmaryn
Sza艂wia
Gorczyca
Go藕dzik
Tymianek
Kozieradka
Wanilia
Imbir
Orzech arachidowy
Soja
Soczewica
Fasola bia艂a
Fasolka szparagowa
Groszek zielony
Groszek cukrowy
Owoc tamaryndowca
Fasola Mung
Kawior
W臋gorz
Rak szlachetny
Serc贸wka jadalna (ma艂偶)
Krab
艢led藕 atlantycki
Karp
Sardela europejska (anchois)
Szczupak pospolity
Dorsz atlantycki
Uchowiec (S艂uchotka, 艣limak morski)
Homar
Krewetki mix
Kalmar
呕abnica
Plamiak (ryba)
Morszczuk
Omu艂ek jadalny
O艣miornica
Pstr膮g
Ostryga
Krewetka p贸艂nocna
Przegrzebek
Ok艂adniczka (ma艂偶)
G艂adzica (ryba)
P艂aszczka kolczasta
Ma艂偶 Wenus
艁oso艣
Sardynka europejska
Skarp (ryba)
Makrela
Karmazyn atlantycki
M膮twa
Sola
Dorada (ryba)
Tu艅czyk
Miecznik
Szalotka
Cebula
Por
Czosnek
Szczypior
Czosnek nied藕wiedzi
Bulwa selera
艁odyga selera
Chrzan
Szparag lekarski
P臋dy bambusa
Burak li艣ciowy (bo膰wina)
Burak 膰wik艂owy
Kapusta
Kalafior
Kapusta bia艂a
Brukselka
Kalarepa
Broku艂y
Zielony kalafior (romanesco)
Kapusta czerwona
Kapusta zielona
Kapusta w艂oska
Rzepa
Kapusta chi艅ska (Pak Choi)
Kapusta peki艅ska
Kapar
Cykoria endywia
Cykoria sa艂atowa (radicchio)
Cykoria
Dynia pi偶mowa
Dynia Hokkaido
Og贸rek kiwano
Cukinia
Og贸rek
Karczoch
Marchewka
Rukola
Koper w艂oski (bulwa)
Batat
Rukiew wodna
Oliwka
Pasternak
Awokado
Rzodkiewka
Bak艂a偶an
Ziemniak
Pomidor
Szpinak
Li艣cie pokrzywy
Roszpunka
Szar艂at (Amarantus)
Owies
Rzepak
Nasiona konopi
Komosa ry偶owa
Ciecierzyca
Nasiona dyni
Gryka
S艂onecznik
J臋czmie艅
S艂贸d (j臋czmienny)
Siemi臋 lniane
Nasiona 艂ubinu
Ry偶
Proso
Nasiona maku
呕yto
Sezam
Pszenica
Gliadyna pszenicy Tri a Gliadin
Otr臋by pszenne
Pszenica zielona
Gluten
Pszenica p艂askurka
Pszenica durum
Pszenica samopsza
Pszenica polska
Pszenica orkisz
Kukurydza