Food Detective – nietolerancja pokarmowa IgG.

Materiał: Krew
Cena badania: 540 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik do odbioru od godz.18.00 tego samego dnia
Rezerwacja:

  • Wymagana wcześniejsza rezerwacja terminu pod numerem telefonu 81 532 37 11.

Przygotowanie do badania

Ogólne

  • Materiałem do badań jest krew.
  • Pacjent nie musi być na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(niesłodzonej) herbaty.
  • Przed badaniem można zażywać leki antyhistaminowe.
  • Testu nie powinno się wykonywać w trakcie przyjmowania leków immunosupresyjnych (np. kortykosteroidy), czy długotrwałej terapii sterydowej – przyjmowanie leków może powodować wyniki fałszywie ujemne. Badanie można wykonać nie wcześniej, niż po upływie 4-6 tygodni od chwili przerwania stosowania takich leków. Odstawienie leków należy skonsultować z lekarzem prowadzącym!
  • Wskazane jest zabranie ze sobą listy leków przyjmowanych przez około 3 tygodnie przed badaniem.

Ważne

Badanie wykonywane jest w gabinecie dietetyka. Wynik badania wraz z podstawowymi zaleceniami pacjent otrzymuje już po godzinie od wykonania testu.

Opis

Badanie wykonuje się w celu rozpoznania przyczyn dolegliwości związanych z nietolerancją na spożywane pokarmy.
Nietolerancja pokarmowa ( nadwrażliwość, alergia typu III) jest to reakcja immunologiczna, charakteryzująca się produkcją przeciwciał IgG w odpowiedzi na określone produkty żywnościowe.
Przeciwciała wraz z fragmentami nietolerowanych białek pokarmowych tworzą kompleksy immunologiczne, które mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu, indukując stan zapalny- ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach.
Do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowej należą: niepokój, depresja, zespół jelita drażliwego, bóle głowy/ migreny, zmęczenie, nadciśnienie, egzema, astma, bóle stawów, przewlekły katar, zapalenie stawów, bóle brzucha, problemy z wagą.
FoodDetective jest badaniem opartym o jakościową metodę ELISA i służy do diagnostyki podwyższonego stężenia specyficznych pokarmowo przeciwciał IgG(1-4) .
Badanie wykrywa przeciwciała IgG przeciwko następującym pokarmom:
Owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten, migdały, orzech brazylijski, orzech nerkowca, herbata, orzech włoski, mleko krowie, pełne jajo, kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga), mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, mieszanina skorupiaków (krewetka, homar, krab, małże), brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka ( czerwona, zielona, żółta), mieszanina roślin strączkowych (groch, soczewica, fasola Haricot), grejpfrut, melony ( kantalupa, arbuz), orzeszki ziemne, ziarna soi, kakao, jabłko, czarna porzeczka, oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawka, pomidor, imbir, czosnek, grzyby, drożdże.
Badanie możliwe do wykonania wyłącznie podczas wizyty w poradni dietetycznej/ żywieniowej w CM Luxmed.
W oparciu o wynik badania dietetyk określa zalecenia żywieniowe i dietę eliminacyjną.

Opracowanie i przygotowanie materiału (dotyczy tylko kontrahentów)

Podaj jednorazowy kod:Pokaż